Meniere rannekeet

Meniere rannekkeet

TILAA HETI OMA MENIEREN TAUTI RANNEKKEESI!

Hinta vain 6,00 euroa kotiin toimitettuna.

Täältä voit tilata Meniere aiheisia tuotteita. Tuotteen yhteydessä on mainittu tuotetieto, hinta ja toimituskulut. Tuotteita lisäämme kysynnän mukaan. Jos tuote on sattunut loppumaan varastosta, ilmoitamme siitä sähköpostilla. Muista ilmoittaa sähköpostiosoitteesi tilauksesi yhteydessä!

Jos sinulla herää kysymyksiä tuotteista, lähetä sähköpostia. Voit myös kysyä Menieren-taudista, vastaan mielelläni omien kokemuksieni perusteella. En ole terveydenhuollon asiantuntija. Menieren tautia olen sairastanut vuodesta 2004 saakka.

Voit tilata Meniere rannekkeen suoraan kotiisi!

Nyt 10.06.2019 varastossa pinkkejä, mustia ja vihreitä rannekkeita.

Kysy lisää sähköpostilla, ole hyvä.

Sähköpostiosoitteemme on:

meniereranneke@meiliboxi.fi

Menieren taudin yhteydessä puhutaan kolmesta H:sta eli huimauksesta, huminasta ja huonokuuloisuudesta.

Vastaajana professori, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Ilmari Pyykkö.

1. Mitä Menieren taudilla tarkoitetaan?

Menieren taudilla tarkoitetaan oireyhtymää, joka aiheutuu sisäkorvan nesteenkiertohäiriöstä. Sairaudessa on kolme pääoiretta eli huimaus, kuulon aleneminen ja tinnitus eli korvassa kuuluva humina tai soiminen. Vain harvalla on heti alkuvaiheessa nämä kaikki kolme oiretta, joten sairaus jääkin usein diagnostisoimatta. Osalla sairastuneista on vain esimerkiksi ajoittaista kuulon alenemista ja kohtausten välillä kuulo palautuu normaaliksi. Menieren tauti on aikuisten sairaus, ja sairastuneiden keski-ikä on 43 vuotta. Oireita on hieman enemmän naisilla kuin miehillä. Menieren tautiin sairastuu vuosittain noin 2 500 suomalaista. Diagnoosi on noin 30 000:lla , mutta tautia sairastavia arvioidaan olevan Suomessa noin 70 000.

2. Mikä sen aiheuttaa?

Menieren taudin syy on tuntematon, mutta on huomattu, että noin 13 prosentilla sairastuneista tauti on perinnöllistä. Kohtaukset laukaisee esimerkiksi aivojen verenkiertohäiriö tai aivovamma ja erilaiset tulehdukset. Ilmeisesti taudin syy on autoimmuunireaktio.

3. Miten sitä hoidetaan?

Nesteenkertymistä voidaan estää parhaiten vähäsuolaisella ruokavaliolla eli päivässä saisi saada vain 5 grammaa suolaa. Ruokavalion noudattaminen on vaikeaa, koska yleensä suolaa syödään 12-15 grammaa päivässä. Oireiden vakavuudesta riippuen käytetään myös nesteenpoistolääkkeitä, betahistidiiniä ja karbamidia. Lääkkeiden vaikutus on todettu vaihtelevaksi ja melko vähäiseksi. Vaikeissa tapauksissa käytetään gentamysiini-pistoksia. Toiset sairastuneet syövät myös antioksidantteja, mutta niiden vaikutuksesta ei ole tehty tutkimuksia. Vertaistuki on tärkeää hoidossa.

4. Voiko Menieren tautia ennaltaehkäistä?

Sairastumista ei voi ennaltaehkäistä, mutta kannattaa seurata oireita, jotta sairaus voidaan diagnostisoida. Moni ahdistuu ja vetäytyy sosiaalisista suhteista sairauden takia.

5. Miten sairaus vaikuttaa arkeen?

Jos oireet ovat voimakkaita, vaikuttaa sairastuminen arkeen paljonkin, koska elämänlaatu laskee. Huimauskohtauksen pelossa saatetaan vetäytyä, koska oireet viittaavat humalaiseen käyttäytymiseen. Sairaudesta pitäisi kertoa enemmän. Olisi hyvä, jos kohtauksen tullessa voisin vain todeta, että minulla on Menieren tauti ja huimaus menee ohi, kun lepään. On tärkeää, että sairastunut on sosiaalisesti aktiivinen ja jatkaa esimerkiksi harrastuksiaan.

Menieren taudin ruokavaliohoito

Menieren taudissa sisäkorvan nestetasapaino on häiriintynyt. Normaalisti sisäkorvan nestemäärä ja sen natrium- ja kaliumkloridipitoisuudet ovat vakioita. Menieren taudissa sisäkorvan solut ovat vaurioituneet, minkä takia nesteen koostumus vaihtelee aiheuttaen nesteen kertymistä sisäkorvan kalvostoon. Sairauden tyypilliset oireet ovat kuulon alentuminen, huimaus ja korvan soiminen. Ruokavaliolla voidaan ehkäistä ja helpottaa tautikohtauksia.

Menierepotilaan ruokavaliossa vältetään suolaa. Nestettä tulisi nauttia tasaisesti pitkin päivää 2-3 litraa. Menierepotilas hyötyy normaalipainosta. Herkuttelu on mahdollista vaikka suolan käyttöä vähentää, sillä niin runsassuolaisuuteen kuin suolattomuuteen tottuu. Anna itsellesi aikaa oppia maistamaan uusia makuja.

Ruokasuolan eli natriumkloridin vältettävä osa on natrium. Natriumia on lisäksi ruoka-aineissa luonnostaan. Elimistön natriumtarpeeseen riittää noin 3 g suolaa. Puolet elimistön tarpeesta tulee jo elintarvikkeiden luontaisesti sisältämästä natriumista.

Yksinkertainen tapa aloittaa suolan vähentäminen on luopua kaikista suola- alkuisista ruoista. Pakkausmerkintöjä lukemalla saa selvitettyä oman ruokavalionsa piilosuolan lähteet. Kotona ruoanvalmistuksessa suolan määrää on helppo vähentää, kun jo kaupassa valitsee suolattomia tai vähäsuolaisia raaka-aineita. Ruoan saa maistumaan muutenkin kuin suolalla. Pinnalle ripoteltuna suola maistuu selkeämmin kuin ruoan seassa. Hapan voimistaa suolan makua. Natriumin saantia on mahdollista vähentää myös vaihtamalla tavallinen ruokasuola mineraalisuolaan. Jotta muutoksesta on hyötyä, on käyttömäärien silti oltava hyvin pieniä.

Mausteet kannattaa ostaa sellaisinaan, sillä valmiissa mausteseoksissa on usein suurin osa suolaa. Suola- ja mausteseosten suolapitoisuus selviää pakkausten kyljestä. Suolattomia mausteita ovat yrtit, pippurit, paprika, etikka, sitruuna, kaakaojauhe sekä sinappijauhe. Erilaiset yrtti- ja aromisuolat ovat natriumpitoisuudeltaan lähes suolaan verrattavia. Soijakastikkeet, pussikeitot, liemikuutiot, ketsuppi, sinappi ja valmiit kastikkeet ovat hyvin suolaisia. Ketsupin sijasta voi käyttää suolatonta tomaattisosetta tai -pyrettä.

Nesteitä tulisi nauttia tasaisesti pitkin päivää 2-3 litraa. Sopivia juomia ovat vesi, laimea mehu, tee, yrttitee, vähäsokeriset virvoitusjuomat sekä vähänatriumiset kivennäisvedet. Kahvissa ja kolajuomissa on runsaasti kofeiinia, joka voi laukaista kohtauksen. Alkoholi vaikuttaa samalla tavalla. Runsasnatriumisia kivennäisvesiä sekä hedelmäsuoloja (Samarin) ei tulisi käyttää. Nestemäiset maitotuotteet sisältävät runsaasti luontaista natriumia. Jotta kalsiumin saanti ei jäisi liian vähäiseksi, tulisi maitovalmisteita käyttää 6 dl päivässä, mutta ei sen enempää suolarajoituksen takia. Koska vähäsuolainen ruokavalio voi vähentää janontunnetta, on omaa nesteensaantia syytä seurata. Vesikannu pöydällä muistuttaa juomaan riittävästi.

Sokerin ja makeisten syömisessä kannattaa olla kohtuullinen, sillä runsas sokerin käyttö vaikuttaa nestetasapainoon. Suklaassa ja toffeessa on runsaasti luonnollista natriumia. Salmiakki ja lakritsa ovat hyvin suolaisia. Makeisten ystäville sopivat parhaiten hedelmäkarkit ja pastillit. Juomien makeuttamiseen kannattaa käyttää keinotekoisia makeutusaineita.

Täysjyvävilja on suomalaisen ruokavalion terveellinen perusta. Viljatuotteista saa runsaasti energiaa, kivennäisaineita ja vitamiineja. Jauhot, hiutaleet ja suurimot ovat suolattomia. Erityisen paljon suolaa on aamiaismuroissa, hapankorpuissa ja suolakekseissä. Maissihiutaleissa voi olla kaksi kertaa niin paljon suolaa kuin perunalastuissa.

Puurot ja kotileipä on helppo valmistaa täysin suolattomasti. Puuroon saa makua marjoista, hedelmäsoseista tai marjakeitosta. Riisin ja pastan keitinveteen ei tarvitse lisätä suolaa.

Leipäkaupassa kannattaa olla tarkkana, sillä ruokaleivät ovat yksi merkittävimmistä suomalaisen ruokavalion suolanlähteistä. Valitsemalla vähäsuolaisia leipiä on leivistä tulevaa natriumia mahdollista vähentää lähes puolella. Jos leivässä on runsaasti suolaa, se on ilmoitettava runsassuolaiseksi. Vähäsuolaisten leipien paketissa lukee yleensä että ne ovat vähäsuolaisia. Mikäli vähäsuolaisia vaihtoehtoja ei omasta kaupasta löydy, kannattaa olla aktiivinen ja huomauttaa asiasta kauppiaalle. Eri leipomoilla on runsaasti vähäsuolaisia tuotteita valikoimissaan.

Leivän päällisten valinta vaikuttaa myös suolansaantiin. Useimmat juustot ja makkarat ovat hyvin suolaisia, joten niitä ei tulisi käyttää kuin satunnaisesti. Suolattomaan leipään on helpompi tottua, jos leivän päällä on normaalisuolainen levite. Kun levitettä on niukasti, ei ole kovin suurta merkitystä valitaanko vähä- vai normaalisuolainen levite. Vähäsuolaiseen levitteeseen voi opetella myöhemmin. Herkullisen voileivän voi aina kruunata kasviksilla.

Makkarat ja leikkeleet ovat hyvin suolaisia. Yhdessä nakissa on lähes gramma suolaa. Vähäsuolaisia tai suolattomia leikkeleitä voi itse valmistaa uunipaistista tai kalasta. Liha, kala ja kana ovat sellaisenaan suolattomia. Valmiiksi marinoidut tuotteet eivät suolaisuutensa vuoksi sovi päivittäiseen käyttöön. Pihvin saa maistumaan suolaiselta ripottelemalla pöydässä hyppysellisen suolaa pinnalle. Kalan maustamiseen sopivat hyvin sitruuna ja tomaatti, jolloin valmistukseen ei tarvita suolaa ollenkaan.

Vaikka makkara olisi merkitty vähäsuolaiseksi siinä voi silti olla paljon natriumia lisäaineina käytettyjen E250 ja E251 sekä E621 takia. Sulatejuustojen sulatesuoloissa on natriumia, minkä takia sulatejuustoissa on usein kovia juustoja enemmän natriumia.

Juustoista ainakin Emmental, leipäjuusto ja kotijuusto ovat vähäsuolaisia. Tuotekehittelyä vähäsuolaisempaan suuntaan tehdään jatkuvasti, joten juustohyllyä kannattaa tutkia ennakkoluulottomasti. Toisaalta monet juustoista kuten feta ja sinihomejuustot ovat hyvin suolaisia. Pirteitä suolattomia levitteitä voi itse kehitellä rahkasta lisäämällä siihen vaikka valkosipulia, paprikaa tai yrttejä.

Kasvikunnan tuotteista on paljon iloa. Hedelmät, marjat, juurekset ja kasvikset sisältävät vain hyvin vähän natriumia ja kaloreita. Hedelmillä ja marjoilla on hyvä herkutella ympäri vuoden. Vain runsassokerisia säilykkeitä, hilloja ja marmeladeja kannattaa välttää.

Kasviksista saa niin silmänruokaa kuin makunautintojakin. Perunoiden ja kasvisten keitinvesi ei vaadi suolaa. Höyryssä kypsennettyinä monien kasvisten maku on herkullisimmillaan ja vitamiinit säilyvät parhaiten. Sitruunalla, tomaatilla ja yrteillä saa makua vähäsuolaisiin ruokiin. Kaupan valmiissa salaatinkastikkeessa on usein runsaasti suolaa, mutta suolattomia salaatinkastikkeita on helppo valmistaa itse. Kasvissäilykkeet, vihannesmehut ja suolatut vihannekset ovat kasvikunnantuotteista vältettävien listalla.

Peruna on perusruokaa, josta saa monenlaista hyvää ilman suolaa. Valmisruokien ja puolivalmisteiden käytössä kannattaa olla varovainen, sillä niistä monet saattavat olla yllättävän suolaisia.

Lue huolella pakkausselosteet!

Tästä löydät lisätietoja ruokavaliohoidosta.

Lue lisää Menieren taudista klikkaamalla tästä.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita